8 leggyakoribb téma

Tudja meg, miként termelik a méhpempőt, és hogyan kell tárolni

A méhek általában nem termelnek nagy mennyiségben méhpempőt, és nem képesek tárolni úgy, mint a mézet vagy a virágport. A kaptárban csak kevésre van szükség belőle, éppen csak annyira, amehpempo2mennyi a lárvák táplálásához szükséges az első három napban, illetve az egyetlen méhanya táplálásához egész élete folyamán. Ez az oka annak, hogy számos akadállyal kell szembenéznünk, amikor méhpempőt szeretnénk gyűjteni.

Méhészeti eljárások a több méhpempőért

Manapság már legyőzhetők ezek az akadályok, és bizonyos technikai eszközök alkalmazásával a méheket arra lehet ösztönözni, hogy több méhpempőt állítsanak elő, bár így sem beszélhetünk jelentős mennyiségről.

Először egy csipesszel kiemelik a királynőt, majd a zselé s anyagú méhpempőt kiveszik azokból a méhsejtekből, amelyeknek a viaszfedője nincs lezárva. Egy-egy ilyen sejtben 200-350 mg anyagot lehet találni.

Azonban a három napnál fiatalabb dolgozók méhsejtjéből nem lehet kivonni a méhpempőt, mert túl kevés van benne ahhoz, hogy érdemes lenne fáradozni vele. A méhek spontán módon 5-10, sőt, néhány esetben 15 méhsejtet építenek a királynő számára a természetes rajzás idején, vagy abban az esetben, amikor nincs rajzás, csak királynőváltás, illetve amikor a királynő elpusztul, elvész, vagy a méhész távolítja el. Ha a méhpempő természetes termeléséről van szó, akkor elmondhatjuk, hogy nagyon ritka termék.

A méhek átverése

A termelés fokozásának érdekében a méhész azt az érzést kelti a méhekben, hogy árvák lettek, azaz elpusztult a királynő, ezért a méhek elkezdenek az új méhanya számára méhsejteket építeni. Ezt a méhész úgy segíti elő, hogy a kaptárba olyan viaszkupolákat helyez, amelyek hasonlítanak a királynő méh sejtjére.

Mindegyik belsejébe egy fiatal lárvát helyez azért, hogy az új jövevénynek a méhek elkezdjenek méhpempőt adni. Egy ésszerűen működő kaptárban több száz ilyen sejt van, amelyet a királynőnek építettek, és amelyet a rajzás után 72 órával a királynőt tápláló méhek máshová helyeznek át, miután megtöltötték méhpempővel, hogy ne látszódjon, hogy a méhanya hol található. A méhésznek ekkor az a feladata, hogy azonnal és gondosan eltárolja a terméket. A méhpempő főleg gyógyászati célokat szolgál, ezért a begyűjtéséhez steril körülményekre van szükség.

Hogyan kell tárolni a méhpempőt?

Csíramentes környezetben, steril üvegedényben kell tárolni, fénytől, hőtől és levegőtől védett helyen, 2 ºC-on.

Mivel nagyon labilis anyagról van szó, ha nem tesszük meg az összes szükséges óvintézkedést, felmerül annak a veszélye, hogy sérülést szenved. A legnagyobb veszélyt a nedves környezet jelenti, mivel erősen vízszívó anyag, ideális talaj a csírák és a penész elterjedéséhez.

Másfél évnél tovább nem szabad tárolni a méhpempőt, mert ezután már elveszíti jó tulajdonságai nagy részét. A szárított méhpempő esetében azonban más a helyzet. Ezt nagyon hosszú ideig is lehet tárolni, felhasználás előtt pedig vízben kell feloldani.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. passió szerint:

    Egy ésszerűen működő kaptárban több száz ilyen sejt van, amelyet a királynőnek építettek, és amelyet a rajzás után 72 órával a királynőt tápláló méhek máshová helyeznek át, miután megtöltötték méhpempővel, hogy ne látszódjon, hogy a méhanya hol található. A méhésznek ekkor az a feladata, hogy azonnal és gondosan eltárolja a terméket. A méhpempő főleg gyógyászati célokat szolgál, ezért a begyűjtéséhez steril körülményekre van szükség.

    Ennek fussanak neki még egyszer!

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]